Przykładowa karta menu - wizualizacja karty menu

Obecnie rynek hotelarski i gastronomiczny przeżywa bardzo trudny czas związany z pandemią koronawirusa. Jednak polska gospodarka ma być powoli odmrażana co znaczy, że i prawdopodobnie za chwilę Polskie restauracje i hotele zaczną być otwierane. Być może z restrykcjami ale pewne jest to, że musimy być gotowi na przyjęcie klientów i gości. Nie wiadomo jak będą wyglądały wakacje i gdzie wybiorą się turyści ale śmiało mogę stwierdzić, że wielu Polaków pozostanie w Polsce i to właśnie tutaj wybierze się na wakacyjny odpoczynek. Tak więc najwyższy czas, by zastanowić się nad nowym projektem karty menu wakacyjnej do swojej restauracji.

Karta menu lato. Karta dla restauracji wakacyjna.

Karta menu to odzwierciedlenie naszej restauracji. Już za nieco ponad dwa miesiące (20 czerwca) oficjalnie wystartuje lato. Oczywiście nadmorskie miejscowości będą chętne by przyjąć gości jeszcze wcześniej. Wykorzystajmy więc ten czas i zastanówmy się co zachować w karcie menu, jakie produkty zmienić, jakie nowe dania dodać, a z czego zrezygnować. Bowiem każda pora roku to możliwość rezygnacji z niektórych produktów na rzecz innych. Usunięcie napojów rozgrzewających, a dodanie chłodzących – na gorący wieczór. Miejmy nadzieje, że właśnie takie wakacje będą – ciepłe i słoneczne.

Przykładowa karta menu - wizualizacja karty menu
Przykładowa karta menu – wizualizacja karty menu

Jaka powinna być karta menu na wakacje? Projekt karta menu lato w restauracji.

Karta menu letnia restauracji – jaka powinna być? Lato kojarzy nam się z wakacjami. Słońcem, ciepłem, morzem i plażą. Kojarzy nam się z wieloma aktywnościami, nieco szaleństwem, pozytywną energią i życiem. I taka powinna być właśnie nasza karta menu. Menu powinno kojarzyć nam się nie tylko z naszą restauracją, pubem, czy kawiarnią ale także właśnie z pozytywną energią. No i to o czym już nie raz pisaliśmy – powinna być czytelna. Goście lubią schludne, czyste i czytelne karty w których potrafią od razu się odnaleźć. Przeolbrzymia karta z pełną ilością dań czy napoi może fajnie wyglądać ale gdy chwycimy ją po raz pierwszy – od razu nas odrzuci. Goście lubią szybko znaleźć to co lubią, a najgorsze to wprowadzić ich w problem z wybieraniem dania. Podświadomie już zaczynają się denerwować, a dzieci wymyślać. Tak więc chcą wybrać to co lubią szybko, zamówić i zjeść – smacznie. No to już zależy od szefa kuchni, a nie naszego projektu karty menu.

Koncepcja karty menu. Projekt karty menu restauracji.

Warto więc zastanowić się nad koncepcją naszej karty menu. Jaką kartę menu chcielibyśmy wprowadzić w naszym lokalu gastronomicznym. Oczywiście piszemy tu – karta menu – a myślimy o karcie win, napojów i tak dalej. Bo wszystkie te karty wymagają aktualizacji. Najpierw jednak przemyślmy koncepcję. Czego dotyczy nasza karta. Co w niej zamieścimy. Później dobierzmy odpowiedni format – do ilości tekstów i dań. Obecnie najczęściej wykorzystuje się karty proste – takie jak w formacie A3 – często kojarzone z podkładkami śniadaniowymi oraz dwustronne składane. Odchodzi się już od wielostronicowych książek. Mało czytelne, szybko się brudzą, droższe w wydruku. Po wybraniu formatu przemyśl jak oddać to na papierze. No chyba że chcesz to zrobić na drewnie lub jeszcze czymś innym. Gdy już ułożysz tekst zastanów się nad spójną grafiką projektu. W tym bardzo chętnie Ci pomożemy i stworzymy dla Ciebie projekt karty menu.

Sprawdź też nasze projekty kart menututaj -.

Tagi artykułu: karta menu na lato, karta menu na wakacje, karta menu lato, karta menu wakacyjna, karta menu dla restauracji na wakacje, karta menu do restauracji na wakacje, jak zaprojektować kartę menu, projekty kart menu, projekty graficzne kart menu, projektowanie kart menu, projektowanie grafik.

 

Leave a Reply