Otworzyłeś restaurację, planujesz wprowadzić zmiany lub po prostu zbliża się nowa poru roku, a z nią zmiany w karcie? Doradzimy Ci jak się za to zabrać i jak stworzyć najpiękniejszą kartę menu dla restauracji, baru, kawiarni, czy pubu. Zacznijmy więc od razu od początku, czyli punktu pierwszego – poznania miejsca i okolicy.

Miejsce – Karta menu restauracji to serce restauracji

Zanim zabierzemy się za pracę nad kartą menu musimy odpowiedzieć sobie na kilka najważniejszych pytań. Pytania te powinniśmy zadać sobie również przed otwarciem restauracji czy innego naszego punktu gastronomicznego. Dlaczego otworzyliśmy to miejsce? Pozwólcie, że odnosić się będę tutaj do restauracji, która ma szeroki asortyment dań, napojów, a także kartę alkoholi czy drinków. Tak więc raz jeszcze – dlaczego? Bo znamy się na tym, zajmowaliśmy się tym przez wiele lat i nabyliśmy doświadczenia, a teraz chcemy się podzielić naszą znajomością kuchni i zasmakować w niej innych ludzi, czy po prostu – chcemy tylko zrobić dobry biznes i na tym zarobić? Oczywiście – każdy chce zarobić, ale czy tylko po to ją otworzyliśmy? Odpowiedź musi być szczera. Ciężko będzie zyskać uznanie restauracji, gdy od samego wejścia do niej widać będzie cięcia kosztów i minimalizacje wydatków. Klient musi czuć się zaopiekowany od drzwi, serwis, posiłek, aż do rachunku i „do widzenia”.

Przykładowy projekt karty menu w formacie A3 dla restauracji i baru w Warszawie.
Przykładowy projekt karty menu w formacie A3 dla restauracji i baru w Warszawie. Wykonaliśmy w 2020 roku.

Bardzo ważne jest ustalenie kwestii przewodniego tematu, charakteru naszej restauracji. Co serwuje? Jakiego typu dania? Będzie to kuchnia włoska, polska tradycyjna, regionalna, dla bardziej wymagających – wegetarian czy wegan, a może po prostu prawdziwa włoska pizza prosto z pieca? Pytanie pomoże nam to później w stworzeniu odpowiedniej grafiki karty menu dań restauracji.  Kolejne pytanie – kto stworzył restaurację – np. Pani Jadzia – znana z dobrego serca i pomocy innym, czy właściciel największej sieci hoteli w Polsce, czy przyświeca jej jakiś większy cel – np. kocia kawiarnia, a może zdrowe jedzenie, czy miejsce wiąże się z jakąś ciekawą historią – np. znajduje się w zabytkowym budynku z wieloletnią historią, a może myślą przewodnią restauracji jest okolica i jej promocja?… To tylko niektóre z pytań na które warto odpowiedzieć sobie nie tylko przed stworzeniem karty, ale i samym założeniem restauracji, a później jej umeblowaniem czy wymalowaniem.

Projekt okolicznościowego menu dla restauracji.
Projekt okolicznościowego menu dla restauracji. Wykonaliśmy w 2019.

Karta menu to bowiem serce restauracji. Powinna być czysta, zadbana i nawiązywać do miejsca, jego historii i ludzi w niej pracujących. Musi łączyć w sobie wszystko to co najlepsze. Można przesolić nieco danie, dodać za dużo cukru do koktajlu ale karta menu musi być doskonała. Nie podawaj nigdy Gościom brudnej i niechlujnej.

Przykładowy projekt dodatkowej karty śniadaniowej polsko-gruzińskiej restauracji w Wilnie.Wykonaliśmy w 2020 roku.
Przykładowy projekt dodatkowej karty śniadaniowej polsko-gruzińskiej restauracji w Wilnie. Wykonaliśmy w 2020 roku.

Spójność – jaka restauracja taka karta menu

Drugi punkt naszego tematu to dobór odpowiednich kolorów i formatu. Wydaje się być proste, a jednak tak często się na tym wywracamy. Jeśli Twoja restauracji to zdrowe jedzenie – pomyśl o kolorze zielonym, bieli, może z dodatkami lekkiej czerwieni, jeśli masz fast foood – pomarańcz, pizzeria – to Włochy, czyli kolory czerwieni, zieleni i znowu bieli. Oczywiście kolorystyka nie może też odbiegać od wnętrz naszej restauracji. Nie zalecamy pizzerii z dobrą włoską pizzą z kartą menu w kolorze niebiesko-żółtym i wnętrzami w kolorze pomarańczowym. No chyba, że nazwa tej pizzeri to Bajzel albo Misz-Masz. Format karty menu zależy również od długości listy dań i tego czy będzie zawierał również napoje czy tylko same dania. No i tego jak duże mamy stoliki i jak dużo gości obsługujemy. Format A3 może nie zmieścić nam się na małych stolikach, a na pewno może być nie wygodnie. Duża liczba gości to duża liczba dotykania kart menu – więcej zabrudzeń, bardziej pogniecione. Projekt karty menu musi być spójny z całością. I tego musimy się trzymać.

Przykładowy projekt dla restauracji w Słupsku. Składane menu.
Przykładowy projekt dla restauracji w Słupsku. Składane menu. Wykonaliśmy w 2019.

Odpowiedni materiał – czystość, czytelność i dobre wrażenie – najlepsza karta menu

Kolejnym punktem ważnym przy projektowaniu i tworzeniu karty menu czy karty dań jest dobór odpowiedniego materiału na którym wydrukujemy nasz projekt. Najtańsze opcje to deska z klipsem i drukowane kartki. Szybko, można zrobić to samemu, ale czy tak jest najlepiej? Jeśli nie ma innej opcji to czasami wychodzi tak najlepiej, ale… Jeśli masz drewnianą karczmę – pomyśl o połączeniu menu z drewnem, może graficznie a może podkładki drewniane? Ale nie o tym w tym punkcie chciałem mówić. Chciałem tu zwrócić uwagę ponownie na czystość, schludność i czytelność karty menu. Jestem nieco przewrażliwiony na ich punkcie ale dla mnie karta menu musi być czysta. Nie lubię po dotykanych tłustymi palcami, pogniecionych, popisanych jakimiś długopisami czy z poskreślanymi cenami przez kelnerów kart restauracyjnych. Od razu mówi mi to wiele o miejscu – tłoczno (skoro tłoczno to może i dobre jedzenie ale skoro szkoda o zakup czystej karty to czy na kuchni w tym tłoku również dba się o czystość przygotowania dań, jest odpowiednia ilość kucharzy itp? ), oszczędność na karcie menu (oszczędność na papierku to oszczędność na produktach? a może są eko?) i wszędzie widzę zarazki – dotykane przez obcych ludzi (niby każdą kartę ktoś chwyta ale wolę nie widzieć ich odcisków). Dlatego warto zastanowić się nad odpowiednim materiałem. Jeśli papier to może gruby, wodoodporny, nieniecący się, nierwący. A może zamykana karta menu w etui? Z wymienianymi kartkami drukowanymi właśnie na naszej prostej drukarce.

Projekt menu w formacie A4 oraz menu dziecięcego dla restauracji z Ustki.
Projekt menu w formacie A4 oraz menu dziecięcego dla restauracji z Ustki. Wykonaliśmy w 2019.

Można pójść w ilość lub jakość. I nie będziemy tu odradzać żadnej opcji bo każda z nich jest dobra dla odpowiedniego typu restauracji. Jeśli dalej skupiamy się np. na papierze:
– ilość: zwykły papier o grubości 130 – 180 g – typowy dla ulotek, może w formacie składanego menu – niby mało piękna ale czysta – koszty groszowe, brudna – wyrzucasz,
– jakość: gruby papier ponad 300 g, foliowane, z soft touchem – można zamówić mniejszą ilość, większa wytrzymałość, trudniej zabrudzić czy pognieść.

Przykładowe projekt dla polskiej restauracji Slovianka w Wielkiej Brytanii.
Przykładowe projekt dla polskiej restauracji Slovianka w Wielkiej Brytanii. Projekt wykonany w 2019.

Projektowanie karty menu – projektant graficzny karty menu

No i przechodzimy do przedostatniego już punktu. Wiemy co mamy, czego chcemy i jak ma wyglądać. Oczywiście jeśli nie wiecie – dobry projektant graficzny podpowie Wam coś i zaproponuje odpowiednie rozwiązanie i materiały. Dlatego warto zwrócić się z tym do profesjonalisty i zaufać mu. Od wielu lat zajmujemy się projektowaniem kart menu i bardzo często są one zachwalane przez gości restauracyjnych. Karta menu nie musi być tylko czystym zbiorem dań. Najlepiej jeśli jest to historia o restauracji opowiedziana na papierze. Opowiada o miejscu, jej zaletach, własnych wyrobach, ludziach i oprócz opisywania zalet miejsca daje też zajęcie klientom na chwilę wyczekiwania już po zamówieniu. Musi być czytelna – gość nie może się w niej zgubić, przerzucać kartkę po kartce w poszukiwaniu czegoś, musi wiedzieć gdzie znaleźć to co chce. Dlatego warto wybrać odpowiedniego grafika, agencję graficzną i stworzyć coś niezwykłego – przyciągającego, pięknego zapadającego w pamięć i wzruszającego. Zachęcamy do zapoznania się z niektórymi naszymi realizacjami w zakładce portofolio. Stworzyliśmy wiele kart menu dla restauracji, karty dań dla barów, pubów, karty napojów i alkoholi, a także innych projektów graficznych takich jak bannery, roll’upy, wizytówki, ulotki itp.

Projekt okolicznościowego menu dla restauracji hotelowej we Wrocławiu.
Projekt okolicznościowego menu dla restauracji hotelowej we Wrocławiu. Wykonaliśmy w 2019.
Wydruk – najpierw gotowy projekt karty menu i potem – już gotowe!

No i ostatni punkt to wydruk oraz wybór odpowiedniej drukarni. Jeśli wiecie na czym chcecie drukować, w jakiej ilości to raczej nie powinniście mieć problemu z wyborem drukarni. Obecnie mamy ich tyle, że każdy stara się zachować dobrą jakość i walczyć o przetrwanie. Jeśli nie wiecie – chętnie Wam doradzimy – gdzie, jak i ile zamówić, wydrukować. No i tak doszliśmy do końca tworzenia karty menu restauracji. Oczywiście w tym temacie możemy pisać i mówić znacznie więcej. Dlatego zachęcamy do kontaktu z nami mailowo na biuro@studioalladyn.pl lub telefonicznie na +48 511 601 005.

Projekt banneru dla restauracji hotelowej w Krakowie.
Projekt banneru dla restauracji hotelowej w Krakowie. Projekt wykonany w 2019.

Tagi do artykułu: karta menu restauracji, karta dań dla restauracji, karta restauracyjna, projektowanie kart menu, projektowanie kart dla restauracji, projekty hotelowe, projekty graficzne restauracje.

Przykładowy projekt banneru restauracyjnego.
Przykładowy projekt banneru restauracyjnego. Wykonaliśmy w 2019.

2 Odpowiedzi do “Projektowanie kart menu – Top Projekty Kart do restauracji – wzór”

Leave a Reply