Projektowanie kart menu to temat, który uwielbiamy, a także jedna z naszych głównych specjalizacji. Myślę, że jasno możemy stwierdzić, że w kartach menu jesteśmy ekspertami.” – mówi Paweł Konkel, właściciel Studio Aladyn. Dzisiaj kilka słów o tworzeniu kart menu, trendach panujących w gastronomii i o tym dlaczego są one dla nas tak ważne. Zachęcamy do przeczytania.
Projektowanie kart menu – projekty kart menu
Panie Pawle, postaram się krótko i na temat – najważniejsze pytania jakie dostajemy od klientów. Wchodząc do restauracji widzę gości lub nie, próbuję potrawy – smakuje lub nie. Karty menu jednak nie zauważam. Czy rzeczywiście karta menu jest tak ważna dla lokalu?
– Oczywiście, że tak. Karta menu to wizytówka – może nie każdy jest w stanie sobie to uświadomić, ale tak jest. Kiedyś nie zwracało się na to uwagi. Wystarczyła tablica z wypisanymi ręcznie daniami, pokreślone ceny i było super. Dzisiaj jest inaczej. Restauracje mają ogromną konkurencję, a karta menu nie może być prostą kartką. Musi być przejrzysta, czytelna i oddawać serce restauracji.
No dobrze, ale ja jej nie widziałem. Trzymałem ją w ręce ale zastanawiałem się co zjeść. Nie myślałem o projekcie, a o jedzeniu.
– I udało się znaleźć coś dla siebie?
Tak.
– Czyli funkcję sprzedażową spełniła. Zakładam, że była bardzo prosta, gdzie szybko i przyjemnie odnalazłeś coś smacznego, ale była na tyle brzydka lub prosta, że w żaden sposób nie zainspirowała Cię, nie wzbudziła ciekawości ani nie zapadła w pamięć.
Projekt karty menu do restauracji
Dokładnie tak. Karta menu była bardzo prosta. Restauracja była ładna, kuchnia smaczna – choć nie jakaś wykwintna, ale karta menu to była zwykła kartka z napisami.
– No więc właśnie. Kluczem karty menu jest to by była czytelna. Jak rozpoczynałem pracę jako grafik tworzyłem karty menu nafaszerowane tekstem jak książka. Zdarzała się nawet czcionka 7 pkt. Osoby starsze ciężko przeczytają czcionkę 12 pkt (standardowa), a co dopiero takie małe pizdryki. Muszą być odpowiednie pogrubienia, odległości. Wiele razy powtarzałem już, że Goście restauracji nie lubią spędzać czasu nad wyszukiwaniem dań. Chcą mieć to podane na tacy. Szybko, jasno i czytelnie. Tu są dania główne, przystawki, tam napoje, wina i tak dalej.
No dobrze. Wiemy, że ma być czysto i czytelnie. Co sprawi więc, że nasza karta wyróżni się na tle pozostałych?
– Nie jest to proste bo jak mówiłem konkurencyjne lokale pojawiają się jak grzyby po deszczu. I to bardzo, bardzo smaczne grzyby. Takie trufle. No ale wracając do odpowiedzi. Nasze menu musi oddawać serce lokalu. Skupmy się na tym co najważniejsze dla nas. Wiadomo, że powinna być to kuchnia i jej smak ale nie zawsze jest to jedyny atut lokalu. Często obiekt gastronomiczny ma na przykład ciekawą historię, znanych właścicieli, znajduje się w jakimś klimatycznym miejscu – nad brzegiem morza, w pobliżu lasu, jeziora… Oddajmy w grafice karty menu to co może zainspirować. Nie powielajmy szablonów, zróbmy coś co będzie wyjątkowe.

Własny projekt karty menu – projekt karty drinków
No i teraz rozumiem dlaczego nawet nie zwróciłem uwagi na tamtą kartę menu – bo w niej nie było nic ciekawego. To teraz trochę inne pytanie – jakie trendy panują obecnie w gastronomii? Oczywiście jeśli chodzi o projekty kart menu.
– Trendy zmieniają się jak w każdej branży. W gastronomii ciężko powiedzieć jednak o jednym, konkretnym trendzie. Myślę, że trendem jest tutaj różnorodność i ogromny wybór. Projekty kart menu są bowiem przeróżne. Trendem może być także wysoki nacisk na jakość.
Co wywołało taki nacisk na jakość?
– Czasy i konkurencja. Musimy być dobrzy w tym co robimy. Już nie da się ukryć, robić coś na pół gwizdka. W dzisiejszych czasach ściema nie ma racji bytu. Wszystko wychodzi na jaw – słabe produkty, brud, wieśniackie menu i tak dalej.
Studio Alladyn – projektowanie kart menu
No dobra. To teraz czas na krótki przerywnik i kilka słów proszę powiedzieć o sobie. Jak długo tworzy Pan projekty kart menu? Jak w ogóle rozpoczęła się Pana przygoda z takim nietypowym hobby?
– Rozpocznę może od tego, że tworzę nie tylko karty menu ale wszystko co da się zaprojektować. Uwielbiam projekty, które wymagają myślenia, a szczególnie też projekty logo. Trzeba wyjść ze strefy komfortu i więcej czasu zajmuje obmyślanie koncepcji, niż samo przeniesienie tego na ekran. Odpowiadając na pytania. Moja przygoda rozpoczęła się kilkanaście lat temu. Zupełnie inaczej niż mogłoby się wydawać. Byłem na etapie rozpoczęcia dorosłego życia. Druga praca i zostałem kelnerem. Poznałem restaurację od drugiej strony. Dodam, że lokal miał ładną kartę menu. Po niedługim czasie przeniosłem się do działu marketingu, gdzie głównym zadaniem było tworzenie projektów graficznych. I tak wszystko się rozpoczęło.
______________________________________
Studio Aladyn – Od dziesięciu lat tworzymy projekty kart menu dla restauracji, barów, pubów, kawiarni czy zajazdów. Nasze projekty odnaleźć można w każdym zakątku Polski – nad morzem Bałtyckim, w stolicy, czy górach. Wpasowujemy się w istniejące trendy i do każdego klienta podchodzimy indywidualnie. Nasze karty menu są tworzone od zera, projektowane na podstawie informacji o lokalu, historii miejsca czy rodzaju kuchni. Sprawdź nasze portfolio – tutaj.
Tagi wpisu: studio Aladyn projektowanie grafik, studio Aladyn projekty graficzne, paweł konkel studio Aladyn, projekty kart menu, projektowanie kart menu, karta menu projekt, projektant graficzny, projekty logo.