Przed Tobą trudne zadanie. Zastanawiasz się jak zaprojektować kartę menu. Pomożemy Ci w tym. Napisz do nas.

Wizytówka restauracji – karta menu

Karta menu to wizytówka Twojej restauracji. Mówi wiele o Twojej firmie i warto zadbać o nią. Ważne, by graficznie przyciągała wzrokiem i zachęcała do jedzenia. Dodatkowo by karta menu była czysta i z odpowiedniego materiału. Niebrudzącego się, a zarazem odpowiedniego do Twojej restauracji. Karta menu to pierwsze wrażenie Twojej estetyki i smaku. Mówi więcej o jakości Twojej restauracji niż samo jedzenie. Albo przyciągnie do pozostania i zasmakowania się w daniach albo nie. To od niej często zależy sukces Twojej restauracji. Warto więc wydać kilka złotych więcej i mieć piękną kartę menu niż zaoszczędzić i pozbyć się klientów. No chyba, że jesteś burgerownią, gdzie liczy się tani, szybki burger czy kebab. Aczkolwiek i w burgerowniach i kebabowniach natrafisz na pięknie zaprojektowane karty menu. Co za czasy. 

Co powinna zawierać karta menu restauracji?

Nie mówimy tutaj o karcie win, czy napojów. Skupimy się na jedzeniu. Karta menu restauracji powinna zawierać nazwy dań wraz z cenami, gramaturę, składniki z których dane danie jest wykonane oraz spis alergenów. Bardzo ważne w dzisiejszych czasach. Wiele osób choruje na alergie, a wiemy jak często w daniach znajdziemy składniki sprzyjające alergii. Najlepiej żeby nazwy dań były czytelne i zrozumiałe. Klient nie może się domyślać co zje. Nie zachęci go to do zamówienia. Często lubi jeść to co zna. Muszą być odpowiednio rozłożone. Przejrzyście. Karta musi być tak zaprojektowana by łatwo było się w niej odnaleźć. Co gdzie i za ile. mam ochotę na zupę – to wybieram zupę, chcę deser – to mam deser. Ważne by cena była jasna i czytelna. Najgorsze są ukryte koszty. Jeśli zamawiam devolaya to chcę go zjeść z frytkami i surówkami. Nie same mięso. Zalecane by był wypisany od razu w zestawie ze wszystkim. Ewentualnie dodatki do wyboru z wyszczególnionych pozycji np. talarki, frytki, ziemniaki itp. Gość restauracji lubi widzieć pełną cenę za danie, a nie dodawać 19 zł za devolaya, 8 zł za frytki, 6 zł za surówki, 50 groszy za keczup. Każdy woli cenę 33,50 zł i mieć wszystko. Wiemy co ile kosztuje i ile wydam. Oczywiście z punktu marketingowego – fajnie jeśli klient będzie sobie dobierał co chce i dopłacał za każdy dodatek. Wszystko jest przecież takie pyszne. Dodatkowo jeśli dodamy gramaturę – wiemy ile mamy kurczaka w tagliatelle a ile makaronu. Klient wie, że nikt go nie oszuka i wie czy się naje czy nie. Czy przyszedł po prostu delektować się widokiem.

 

Projekt karty restauracji – najpiękniejsze menu restauracyjne

O dziwo nie jest to proste zadanie. Karta menu musi być wykonana w kolorystyce Twojej restauracji. Musi nawiązywać do niej. Musi być czytelna i przejrzysta. Musi zawierać wiele informacji – szczególnie gdy mamy szeroki wybór dań. Najważniejsze by była czysta, a nie wymiętolone kartki albo tłusta. Najgorsze co możesz zrobić. Szkoda Ci pieniędzy na menu? To na produktach też oszczędzasz. Brudne menu? To i brudno w kuchni. Estetyka i czystość to pierwszy krok do Twojego sukcesu. Następnie przejrzystość i czytelność. Później materiał i wykonanie. Jeśli Twoja restauracja jest kaszubska, w domku z drewna to zrób menu w stylu drewnianym. Może kolorystyka, elementy drzewa, a może menu wyryte na drewnie? Masz nowoczesną restaurację – zaskocz czymś wyjątkowym. Twoja restauracja ma wyjątkową historię, wiele wyróżnień – pochwal się nimi na karcie. Stwórz menu połączone z opowieścią.

Zapraszamy do kontaktu ze Studio Alladyn. Sprawdź nasze projekty graficzne.

Tagi artykułu: 

projekty graficzne, projekt menu restauracji, projekt karty menu, jak zaprojektować menu karta menu studio alladyn, grafika studio alladyn, agencja graficzna studio alladyn.

Leave a Reply